top of page

צלקות

צלקות הן בעיה אסתטית משמעותית הפוגעת אצל רבים בדימוי העצמי, ובתפקוד היומיומי. פצעי בגרות, חתכים וכוויות גורמים לתהליכי דלקת ולעומס חיידקי גבוה בסביבת הפצע הפוגמים בסידור סיבי הקולגן האמורים להיות בסידור ישר של שתי וערב. את הצלקות נהוג לחלק לצלקות טריות – כאלו שהן עד שנה לכל היותר מהיווצרותן, ולצלקות ישנות. ככל שצלקת טרייה יותר, כך ניתן לטפל בה על מנת להביא לריפוי מיטבי שלה. ככלל, הצלקת עוברת מספר שלבים עד התייצבותה ולכן, בצלקות ישנות, יכולת ההשפעה נמוכה משמעותית. תהליך זה נמשך כשנה וחצי עד שנתיים ובפרק זמן זה עדיין ניתן להשפיע על איכות הצלקת הסופית שתיווצר. לכן, עם הופעת חבלה יש לטפל בה באופן מידי ככל הניתן. מאידך, בצלקות ישנות, לעתים אין מנוס מתיקון שלהן באופן כירורגי ורק לאחר מכן, לטפל בהן כמו בצלקת טרייה. קיימים מספר גורמים המשפיעים על טיב הצלקת הסופית. גורם מרכזי הוא הטכניקה והמהירות בה טופל הפצע או החתך מלכתחילה. סגירה נכונה של חתך או פצע תאפשר תנאים התחלתיים טובים להיווצרות צלקת טובה. גורמים נוספים הם: גנטיקה, חשיפה לשמש, מיקום הצלקת ביחס לשרירי הפנים ותנועתיות שלהם וכו'. חשיפה לשמש היא אחד הגורמים המשמעותיים להחמרת פיגמנטציה והתקשות הרקמה. מניעה מחשיפה לשמש יכולה לשמור על רמת סיבי הקולגן בצלקת וכתוצאה מכך הצלקת תהיה יותר אלסטית וגמישה לטיפול. לצערנו, אין כל דרך להעלים צלקת. אך בעזרת הטכנולוגיות הקיימות ניתן לשפר משמעותית את מצב הצלקת ולטשטשה עד שכמעט לא ניתן להבחין בה:

סיליקון. (ג'ל או מדבקה) הוכח כיעיל בהשטחה וריפוי טוב של הצלקת. ג'ל הסיליקון שקוף וקל למריחה, אך יקר בפרט כאשר מדובר בשטחי צלקת נרחבים. מדבקת סיליקון משיגה אפקט דומה ואף יעיל יותר (בזכות הלחץ המכאני שמספקת המדבקה), והיא זולה משמעותית. החיסרון המשמעותי שלה הוא אי הנוחות וההפרעה האסתטית בעיקר באזורים חשופים כמו הפנים.

לייזר. קיימים מכשירי לייזר המתאימים לטיפול בצלקות מבלי לבצע קילוף או פגיעה בשכבה החיצונית של העור (האפידרמיס). בשיטה זו חודרים עם קרן הלייזר ישירות לדרמיס - שכבת העור בה מצויים סיבי הקולגן. הטיפול משפר את מראה הצלקת משמעותית ואינו פוגע באפידרמיס – השכבה החיצונית של העור. טיפולים בלייזר נעשים לאורך תקופה של מספר חודשים והשפעתם הדרגתית. כמו כן, אינם  כרוכים תופעות לוואי. אולם, חסרונם המשמעותי הוא העלות הגבוהה שלהם.

חומצה היאלורונית. טיפול מתקדם נוסף הוא הזרקה של חומצה היאלורונית לצלקת במטרה לשפר אותה. חומצה היאלורונית מעודדת יצירת קולגן ואלסטין, התורמים להיווצרות נפח באזור בו חסר ולגמישות העור. שיטה זו מתאימה לטיפול בצלקות שקועות, בין היתר בזכות האפקט הוולומטרי שלה שמאפשר מילוי הצלקת.

שומן. מצוין בטיפול בצלקות שקועות, הן בזכות אפקט המילוי הטבעי שהוא יוצר והן בזכות תאי הגזע המצויים בו, ומשפיעים לאורך זמן על איכות הצלקת הסופית שתיווצר.

ד"ר גרונוביץ, בעבודות שביצע מצא ששילוב הזרקת שומן וטיפול בלייזר יעיל ביותר לטיפול בצלקות.

שיטה זו מבוססת על השתלת שומן ותאי גזע ממקור השומן (ADSC), שביכולתם להתפתח לאחר השתלתם בגוף, לתאים חדשים. כך פועלת השיטה: הכירורג הפלסטי מפריד את סיבי הרקמות הצלקתיות היוצרות את השקע האופייני לצלקת, וכך נוצר מרווח לתוכו מוזרקים השומן ותאי הגזע. השומן יוצר מילוי מיידי ותאי הגזע מתמיינים בהמשך לתאי עור ומשפרים את איכות הצלקת. בשלב השני, מתבצעים חמישה טיפולי לייזר באורך גל שחודר לתוך שכבת הדרמיס וגורם לחימום ולשחרור סיבי הקולגן. התוצאה במקרים שטופלו בשל צלקות בפנים, חלקן כתוצאה מנזקי פצעי אקנה, וחלקן מחבלות וחתכים, טובה מאד עם שביעות רצון גבוהה.

ההחלטה הטיפולית המתאימה לצלקות, מתבצעת לאחר פגישת יעוץ בה נבדקות הצלקות, נעשה תיאום ציפיות והמטופל מבין את התהליך ואת המגבלות הצפויות בשיפור הצלקות.

bottom of page